Neden Youtuber’lar incelemeye alındı?
Son dönemlerde gerek haberlerde, gerekse Youtuberların yayınladıkları videolarda sıkça gözümüze çarpan vergi cezaları konusu, bu sektör çalışanlarını yakından ilgilendiren bir konu haline geldi.
Covid-19 ile patlak veren pandeminin de etkisiyle artan içerik üretimi, kazançların da artmasına sebep oldu ve bu konu devlet otoritelerinin dikkatini çekti.
Bunun bir sonucu olarak da devlet yetkilileri, Google’dan Türkiye sınırları içinde Youtube kazançları elde eden kişilerin bir listesi isteyerek bu kişileri tek tek incelenmeye başladılar.
Üstelik devletimiz normalde belli bir yıllık gelirin altını ticari gelir saymazken, Youtube gelirlerinin tamamını, düzenli gelir sağladığı gerekçesi ile “Ticari Gelir” sınıfına alarak, en küçük kazancın bile beyan edilmesi zorunluluğu getirdi.
Youtuber şirket kurmak zorunda mıdır?
Evet, Youtuberlar şirket açmak zorundadır, kazanç beyan etmenin resmi yolu budur.
Üstelik Youtuber gelirlerinin bir alt limiti bulunmadığı için eğer para kazanma hakkı kazandıysanız, şirketinizi hemen açmalısınız.
Konuyu Youtube başlığı altında toplamış olsak da, Youtuber vergilendirme zorunluluğu farklı sosyal medya kanallarında (Instagram, TikTok gibi) içerik üreten influencerları da ilgilendirmektedir.
Bu sebeple eğer internette içerik üretiyor ve para kazanıyorsanız, olası cezalardan kaçınmak için şirket kurmalısınız.
Youtuberlar nasıl şirket açacaklar? Sanal Ofis hizmeti ne işe yarayacak?
Youtube kazançlarınızı beyan etmek için bir şahıs şirketi kurmak aslında çok karmaşık bir iş değil, ihtiyacınız olanlar:
1- Şirketinizi kuracağınız bir adres
2- Bir mali müşavir (muhasebeci)
Muhasebeciniz vergi dairesine internet üzerinden başvuracak ve gösterdiğiniz adreste yoklama yapıldıktan sonra şirketiniz açılacaktır. Bu noktada Sanal Ofis kullanmak işinize çok yarayacaktır.
Sanal Ofis’in yegane avantajı stopaj ödemeyecek olmanız. Kendinize ait bir mülkünüz yoksa ve kiradaysanız, her yıl yaklaşık 2,5 kira bedeli kadar da stopaj ödemeniz gerekir.
Basit bir hesapla 2000 liralık bir kira için sadece stopaj 5000 TL çıkacaktır. Halbuki Sanal Ofis ile şirket kurmak size kiranızın bile çok daha azına mal olacaktı ve 5000 TL stopaj ödemeyecektiniz.
Sanal Ofis ile şahıs şirketi açmak resmi evrak ve posta takibi, elinizin altında hep kullanıma hazır bir ofis olması gibi size başka avantajlar da sağlayacaktır.
Konuyla ilgili detaylı bilgiye Sanal Ofis hakkında Sıkça Sorulan Sorular başlığı altından ulaşabilirsiniz.
Workaway ile İletişim sayfasından bağlantıya geçerek şirket açılış işlemlerinizi hemen başlatabilirsiniz.
Youtube gelirlerim için şirket açarken hangi NACE kodunu kullanmalıyım?
Youtuberlar şirketlerinin ne iş yapacağını (diğer tüm iş kolları gibi) devlete NACE kodu beyan ederek yaparlar. Youtuber NACE (faaliyet) kodu 63.12.01 – Web portalı faaliyetleri olmalıdır.
Youtuberlar Hangi Vergileri Ödeyecekler?
Youtuberlar, tüm diğer şahıs şirketleri gibi KDV ödeme zorundadırlar.
Örneğin 100 TL bir kazanç sağladığınızda %18 oranında bir vergi beyan ederek 18 TL vergi ödemeniz gerekecek. Fakat toplayacağınız fişler ve adınıza kesilmiş faturaları masraf yazarak ödeyeceğiniz KDV’yi düşürebilirsiniz.
Sanal Ofis bu manada da faydalıdır çünkü size keseceğimiz faturayı masraf göstererek KDV’den düşebilirsiniz.
Bunun dışında Bağ-Kur primi, Geçici Vergi, Gelir Vergisi ve bunların damga vergileri sabit olarak ödemekle yükümlü olacağınız vergilerdir.
Youtuberlar için devlet teşviği var mı?
Daha önce şirket kurmadıysanız ve 29 yaşın altındaysanız, Genç Girişimci Teşviği ile 1 sene BağKur primi ödemez, 3 sene de vergilerden muaf olursunuz.
Burada dikkat etmeniz gereken bir konu da şirket kurmadan önce gelir elde ettiyseniz ve bu tespit edilirse, bu desteklerin gelecekte iptal olması ve geriye dönük aldığınız tüm muafiyetleri cezalı ödemek zorunda kalmanız olabilir.
Bu konuyla alakalı şu youtube videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.
Bu sebeplerden dolayı Sanal Ofis şirket kurma işleminizi başlatmak ve Workaway ile çalışmak isterseniz bize ulaşmanız yeterli.
Comments